23.06.2023 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová udržitelná železniční trať v Česku

Na jižní Moravě byl zahájen provoz na modernizované železnici, která je jednou z největších investic politiky soudržnosti v Česku. Modernizace této trati, která zahrnuje 37 nových elektrických vozů, přispěje k odstranění přetížení dopravy v době dopravní špičky na vytížené jihomoravské železniční trati, která každoročně přepravuje přibližně 22 milionů cestujících.

Tento projekt byl schválen v prosinci 2019 a z celkového rozpočtu ve výši 265 milionů eur získal 223 milionů eur z prostředků politiky soudržnosti v programovém období 2014–2020. Posílený železniční systém nabízí nová moderní kolejová vozidla pro provoz na dvou nejrušnějších regionálních železničních tratích u Brna – hlavního města kraje.

Nové elektrické a energeticky účinné vlaky, které mají celkem více než 10 000 míst k sezení, nahrazují zastaralá a stará vozidla a nabízejí cestujícím bezpečnější, rychlejší a pohodlnější cestování. Očekává se, že budou více lidí motivovat k cestování vlakem. Každá jednotka je pojmenována podle odrůdy vína typické pro jižní Moravu. Je instalován moderní evropský vlakový zabezpečovací systém ETCS a vlak dosáhne rychlosti až 160 km/h.

Souvislosti:

V období 2014–2020 čerpalo Česko finanční prostředky z politiky soudržnosti v hodnotě 25,7 miliardy eur. Modernizace železnice byla financována z operačního programu, který čerpá z prostředků Fondu soudržnosti (3,5 miliardy eur) a Evropského fondu pro regionální rozvoj (900 milionů eur).

Na programové období 2021–2027 bylo Česku z prostředků politiky soudržnosti poskytnuto 21 miliard eur na provádění společných priorit EU, jako je vyvážený územní rozvoj a spravedlivá klimatická a digitální transformace, přičemž bylo podpořeno inovativní a inkluzivní sociálně tržní hospodářství. Politika soudržnosti bude i nadále podporovat udržitelný a inteligentní rozvoj mobility v Česku.

Nový program Doprava zlepší dopravní infrastrukturu v Česku, včetně udržitelné a bezpečnější mobility v českých městech s rozpočtem více než 4,8 miliardy eur. V rámci tohoto programu poskytne Fond soudržnosti 800 milionů eur na udržitelnou městskou mobilitu. To bude rovněž zahrnovat výstavbu či modernizaci tramvajových a trolejbusových tratí v hlavních českých aglomeracích.

(Zdroj: Evropská komise)*

Foto archiv/Lidovky

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down