25.08.2023 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Možnost podpory přípravy projektů EPC

Už jen do 30. září 2023 mohou veřejné, neziskové, státní i komerční organizace žádat u Ministerstva průmyslu a obchodu o podporu na zpracování analýzy vhodnosti tzv. EPC projektu. Výhodou EPC projektů je především fakt, že žadatel se nemusí na investici do úsporných opatření podílet vlastními prostředky, projekt se splácí z energetických úspor, za jejichž výši smluvně ručí dodavatel.

Nejen komerční firmy, ale i státní a veřejné organizace a instituce čelí v posledních dvou letech zvýšeným nákladům za energii a hledají možnosti, jak pomocí zateplení, výměny oken a rekonstrukcí budov ušetřit nebo snížit závislost na dodávkách ze sítě, například s obnovitelným zdrojem energie.

“To často znamená značné investice, na které ze svých zdrojů jednotlivé organizace obvykle nedosáhnou. Jednou z možností, jak takové projekty financovat, je smlouva o energetických službách se zárukou – Energy Performance Contracting (EPC), kdy klient splácí náklady na realizaci projektu až z následných úspor, které garantuje dodavatel EPC,” vysvětluje jednatel DS Energy Consulting Radim Kohoutek

Příkladem takové investice většího rozsahu je třeba modernizace a instalace nových technických zařízení v 10 objektech v majetku Ústeckého kraje v celkových nákladech přes 48 milionů korun s DPH, které nestály zřizovatele ani korunu – díky kontraktu EPC jsou nové technologie spláceny z úspor energie a vody, které se třetím rokem projevují v každodenním provozu.

Projektu předchází analýza

Samotnému projektu však musí předcházet analýza stavu a potenciálu úspor v jednotlivých objektech a doporučení, zda jsou objekty pro realizaci EPC projektů vůbec vhodné. Právě na zpracování této analýzy poskytuje MPO dotaci v maximální výši 400 000 Kč, přičemž žádost je možné podat do konce září 2023. S veškerou přípravou a zajištěním potřebných podkladů a vyřízením žádostí o dotaci jsou připraveni pomoci odborníci DS Energy Consulting, kteří disponují potřebnými zkušenostmi.

“Komplex energetických služeb se zárukou úspor je v naší nabídce služeb na prvním místě. Jde o ověřenou cestu k fungujícímu řešení zvýšení energetické účinnosti, která klientům přináší dlouhodobé benefity díky partnerství s odborným poskytovatelem služeb, jeho smluvní garanci za dosažení úspory a služby energetického managementu (EM). V rámci projektů EPC koordinujeme přípravu projektů energetických úspor, organizujeme výběrová řízení pro veřejné zadavatele, dohlížíme na realizaci úsporných opatření a kontrolujeme plnění smlouvy,” říká o projektech EPC Radim Kohoutek.

Příklad financování v EPC

Uveďme si ještě typický příklad financování v projektu EPC, který pomáhali realizovat konzultanti DS Energy Consulting: tentokrát šlo o investice do nových kotlů pro vytápění a přípravu teplé vody, nový systém měření a regulace a nové vnitřní osvětlení. Při celkové výši investice 12 milionů korun byla identifikována a smluvně zaručena úspora ve výši 1,7 mil. Kč ročně a celkové náklady na realizaci projektu (vč. služeb energetického managementu) dosáhly 16,7 mil. Kč. Celková doba trvání smluvního vztahu a splácení je 10 let, přičemž daná organizace nemusí po celou tuto dobu vynaložit ze svých investičních zdrojů ani jednu korunu, protože splátka úvěru je v nižší výši než získaná úspora.

Gro (Zdroj: Obnovitelně PRO)*

Kontraktem EPC je financována například část rekonstrukce energetického hospodářství Psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích. Foto archiv/PN Bohnice
Kontraktem EPC je financována například část rekonstrukce energetického hospodářství Psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích. Foto archiv/PN Bohnice
Klient v kontraktu EPC splácí náklady na realizaci projektu až z následných úspor, které garantuje dodavatel EPC. Zdroj TZB-info

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down