30.09.2023 | 04:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dobrá praxe ve vytápění biomasou (1)

Vytápění pevnou biomasou má u nás dlouhou historii. Většině z nás se okamžitě vybaví topení palivového dřeva nebo pelet, které stále využívá statisíce lidí. Nicméně existují zajímavé alternativy pro větší instalace, jako jsou centrální výtopny, stejně tak jako vytápění velkých budov, kde není ekonomicky výhodné používat štípané dříví nebo pelety.

Efektivními způsoby spalování biomasy lze ekologicky zužitkovat biologicky rozložitelné odpadní produkty ze zemědělské výroby a lesní těžby a jejich energetický potenciál využít pro zásobování teplem a teplou užitkovou vodou. Jde rovněž o významný krok k vyšší energetické nezávislosti a ochraně klimatu.

Postupně na našem webu přineseme několik příkladů dobré praxe, které pro časopis Energie 21 poskytlo sdružení CZ Biom. První příklad je řešení v obci Kněžice.

Kněžice investují do pevné biomasy

Obec Kněžice není nutné dlouze přestavovat. Kromě provozování odpadářské bioplynové stanice, která mimo jiné nahrazuje například čistírnu odpadních vod, provozuje obec i několik kotlů na pevnou biomasu. Kogenerační jednotka bioplynové stanice vyrábí 330 kW elektrické energie a 405 kW tepelné energie.

Teplo z bioplynu vystačí mimo topnou sezónu k ohřevu užitkové vody. K vytápění v topném období dále slouží dva biomasové kotle, jeden o výkonu 400 kW pro dřevní štěpku, druhý s výkonem 800 kW spaluje hranaté balíky slámy. Ovšem před zhruba čtyřmi lety se obec rozhodla rozrůst o dalších 12 domů ve větší vzdálenosti od původní teplovodní sítě.

Další obecní kotel na štěpku

Ekonomicky již nebylo výhodné stavět takto dlouhý teplovod, proto se obec rozhodla pro výstavbu dalšího kotle na štěpku. Ročně obec spotřebuje okolo 500 tun slámy a dalších 500 tun dřevní štěpky, ze kterých vyrobí a prodá za rok okolo 2300 MW tepelné energie. 

V roce 2019 byl projekt zhotoven a pro novou větev rodinných domů se postavila bloková kotelna na biomasu. Kotel o výkonu 120 kW spaluje štěpku z lokálních zdrojů vzdálených do 20 km. Podle starosty Kněžic Milana Kazdy mají tyto malé kotelny velký potenciál zejména pro další obce. Jejich instalace je poměrně rychlá a díky podpoře takového projektu je možné koncovým spotřebitelům dodávat tepelnou energii za velmi příznivé ceny. Celý projekt této blokové kotelny stál okolo 10 milionů korun včetně kilometrového teplovodu.

Obyvatelům Kněžic město prodává 1 GJ tepelné energie za 350 Kč včetně DPH. Například jednotková cena výroby stejného množství tepla z uhlí se pohybovala v poslední topné sezóně okolo 540 Kč/GJ. Obec se snaží tuto cenu udržet i na nadcházející topnou sezónu i přes zvyšující se vstupní náklady výroby tepla. Bloková centrální kotelna na biomasu je schopna dodávat teplo buď části obce, nebo několika větším obecním budovám nebo například škole.

JiT (Zdroj: CZ Biom)*

Nová bloková kotelna na štěpku v Kněžicích. Foto archiv/CZ Biom
Nová bloková kotelna na štěpku v Kněžicích. Foto archiv/CZ Biom
Kotel blokové kotelny s výkonem 120 kW. Foto archiv/CZ Biom
Kotel blokové kotelny s výkonem 120 kW. Foto archiv/CZ Biom
Sklad na štěpku v Kněžicích. Foto archiv/CZ Biom
Sklad na štěpku v Kněžicích. Foto archiv/CZ Biom

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down