11.10.2023 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stavba krbu podle technické normy

Stavbou krbu pouštíme do svého bytu otevřený oheň. Proto je na místě nejen chovat se obezřetně při používání krbu, ale dbát i na pravidla pro jeho postavení tak, abychom ho mohli bezpečně provozovat. Ta lze najít v české technické normě. V případě krbů by nás měla zajímat zejména ČSN 73 4230 Krby s otevřeným a uzavíratelným ohništěm, a samozřejmě také ČSN 06 1008 Požární bezpečnost tepelných zařízení.

 

Obě technické normy jsou dostupné jednotlivě na e-shopu České agentury pro standardizaci. Věděli jste například, že podlaha pod krbem a ve vzdálenosti nejméně 800 mm ve směru kolmém na otevřenou, popřípadě otevíratelnou stranu ohniště, a 400 mm ve směru rovnoběžném s touto stranou musí být z nehořlavého materiálu? Zároveň krb musí být vždy postaven nejlépe na betonové nebo jiné pevné desce z nehořlavého materiálu? Může se to zdát jako banalita. Pokud tyto parametry nedodržíte, hrozí, že by vám v případě nehody mohla pojišťovna odmítnout plnění. 

Přístup k technickým normám

„Představení e-shopu České agentury pro standardizaci v minulém roce přineslo zásadní změnu v přístupu k technickým normám i pro běžnou veřejnost. Nyní si lze jednoduše koupit příslušnou normu i jednotlivě a může to udělat úplně každý. V elektronické formě si ji pak může zobrazit téměř okamžitě,“ zdůrazňuje Zdena Slaná, ředitelka odboru normalizace České agentury pro standardizaci a dodává: „Od roku 2022 jsou navíc technické normy, jejichž dodržování vyžadují právní předpisy dostupné zdarma prostřednictvím takzvaného sponzorovaného přístupu. To platí i o ČSN 73 4230, přístup k ní tak může mít každý zdarma, stačí se zaregistrovat.“

Právní úprava ukládá příslušnému resortnímu ministerstvu, aby v případě, kdy zahrne některou technickou normu do právního předpisu (zákona či vyhlášky) zajistil zdarma přístup k ní všem, kterých se může norma týkat. Ministerstva tuto zákonnou povinnost plní tím, že si zpřístupnění těchto norem všem občanům Česka objednávají u České agentury pro standardizaci. Tato služba se nazývá sponzorovaným přístupem.

Důležitá je požární bezpečnost

Alespoň nahlédnout se rozhodně vyplatí i do technické normy ČSN 06 1008 - Požární bezpečnost tepelných zařízení. V ní jsou krby jen malou částí, zabývá se totiž mnohem širší problematikou. Norma stanoví technické požadavky na požární bezpečnost pro instalaci, navrhování a montáž tepelných zařízení. Najdete zde například požadavky na instalaci tepelných zařízení podle charakteristiky prostředí. V příloze D jsou pak uvedeny bezpečné vzdálenosti spotřebičů vyrobených a provozovaných podle dříve platných norem.

JiT (Zdroj: ČAS)

Krb musí být vždy postaven nejlépe na betonové nebo jiné pevné desce z nehořlavého materiálu. Foto archiv/ČAS
Krb musí být vždy postaven nejlépe na betonové nebo jiné pevné desce z nehořlavého materiálu. Foto archiv/ČAS

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down