26.12.2023 | 05:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zemědělské traktory na ekologický pohon

Na veletrhu Agritechnica se tradičně udělují ocenění zajímavým exponátům. V oboru zemědělských strojů bylo letos přihlášeno 251 výrobků, z nichž 218 bylo schváleno do seznamu výstavních inovací. Porota ocenila jednu inovaci zlatou a 17 stříbrnou medailí. Důležitým kritériem bylo i použití čistých pohonů s minimem škodlivých exhalací.

Dvě stříbrné medaile získala i společnost New Holland pro zemědělské traktory na elektrický pohon a pohon LNG.

Traktor Electric Power

S elektrickým traktorem T4 Electric Power představil New Holland zajímavé funkce autonomie a bezpečnosti.
Kamerové systémy namontované na střeše kabiny a vpředu v kapotě snímají komplexní prostor okolo traktoru, který lze přenést na terminál v kabině a spolu s řídicím systémem umožňují detekci nářadí agregovaného vzadu pro zjednodušené připojení a automatické vypínání vývodového hřídele, pokud by se někdo pohyboval příliš blízko uřipojeného nářadí. 
Zajímavý je režim Follow-Me, a to například při práci, jako je ruční sklizeň zeleniny nebo stavění plotů, tedy činností, během nichž musí řidič neustále nastupovat a vystupovat, aby s traktorem popojel o několik metrů vpřed. Pokud řidič aktivuje režim Follow-Me na terminálu traktoru a poté se „identifikuje“ v dosahu předních kamer traktoru, traktor jej následuje. Dokonce může být ovládán gesty, pomocí nichž traktor přijímá pokyny k jízdě.

Traktor s pohonem LNG

Zemědělství nabízí četné možnosti pro výrobu energií, ale tento potenciál se v polních operacích téměř nevyužívá. Pro pohon zemědělských strojů může být vhodný metan ze zpracovaného bioplynu, který lze dopravovat například ve formě CNG (stlačený zemní plyn) nebo LNG (zkapalněný zemní plyn). S modelem T7.270 LNG je New Holland prvním výrobcem, který představuje výkonný traktor s nádržemi na LNG. 
 Objemová hustota energie CNG je však pouze asi pětinou z toho co obsahuje nafta, což znamená, že objemová výhřevnost takového paliva je podstatně nižší a provozní doba omezená. Doba provozu, kterou který nabízí LNG, je naproti tomu výrazně lepší, a proto se již řadu let používá v dálkové kamionové dopravě. 
Kryogenní LNG může být vhodný i pro velké traktory a samojízdné sklízecí stroje, ale zatím to není uživatelsky příliš zajímavé, protože kromě jiných důvodů je obtížné zabudovat do těchto strojů válcové a vakuově izolované nádrže a v důsledku dlouhých stacionárních časů může dojít k vývinu velkých objemů odpařeného plynu.
Díky speciální technologii dvojité stěny lze vakuově izolované nádrže přizpůsobit prostorovým podmínkám typickým pro traktory, což u modelu T7.270 LNG umožnilo kapacitu nádrží na 200 kg kapalného plynu. 
E21 (Zdroj. Týdeník Zemědělec)

S modelem T7.270 LNG je New Holland prvním výrobcem, který představuje výkonný traktor s nádržemi na LNG.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down