Změny klimatu povedou i k tomu, že na jižní Moravě bude možné pěstovat zejména odrůdy vinné révy typické pro výrobu červeného vína. V současnosti je ale pro region typické bílé víno, které v ČR preferují přes tři čtvrtiny konzumentů. Vyplývá to z výzkumu na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.
Na výzkumu spolupracovala také Česká zemědělská univerzita (ČZU) a Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Výzkumníci uvedli, že za posledních 60 let vzrostla průměrná teplota na Moravě o 1,5 stupně Celsia a podle předpovědí odborníků bude oteplování pokračovat. V ČR se to bude podle nich projevovat hlavně v letních měsících delšími vlnami veder beze srážek.
Změna přinese také negativa
Vědci ale poukázali i na to, že i když vinaře současná klimatická situace zatím příliš netrápí, změna klimatu sebou nese i negativní projevy. A to například v podobě prudkých dešťů, které přerušují dlouhé vlny sucha, což neprospívá pro Moravu typickému bílému vínu. Intenzivní deště vedou k většímu riziku plísňových onemocnění. Málo srážek v době růstu vede zase k nedostatku dusíku v půdě, což vínu zabraňuje správně fermentovat a získat kvalitní aroma, uvádí studie. "Pole všech modelů a prognóz vychází, že jižní Morava, která je typicky jednou z nejteplejších oblastí v republice, bude s dalším růstem teplot také nejvhodnějším regionem pro pěstování červeného vína, spíš než toho bílého, jak je tomu nyní a pro co je nejvíce známá," uvedla první proděkanka Provozně ekonomické fakulty ČZU Lucie Severová, která vedla výzkumný tým. Výsledky studie otiskl vědecký časopis Heliyon z nakladatelství Elsevier.
Vinice podle nových podmínek
Vědci dále uvedli, že změny klimatu mohou vést k tomu, že čeští vinaři nebudou hypoteticky schopní pokrýt domácí poptávku po bílém víně v takové míře jako doposud. Řešením může být zakládání nových vinic v místech, kde se bude odrůdám vhodným pro bílé víno dařit lépe. "I pokud se bude produkce českého vína zvyšovat, tak lze celkem s jistotou předpokládat, že půjde na odbyt, protože poptávka po něm dnes výrazně převyšuje nabídku," řekl spoluautor studie Roman Svoboda z ČZU.
Studie uvedla, že například ve střední Moravě by podle několika klimatických modelů mohly již v následujících desetiletích být ideální podmínky pro pěstování pěti odrůd révy vhodných pro produkci bílého vína. Z modelů vyplývá, že růst teploty o dva stupně Celsia by mohl také postupně vytvořit podmínky pro pěstování Merlotu, typického pro produkci červeného vína, i v Českém středohoří.
JiT (Zdroj: Týdeník Zemědělec)
V důsledku změny klimatu bude na jižní Moravě zřejmě výhodnější pěstovat spíše odrůdy vinné révy typické pro výrobu červeného vína. Foto archiv/Srovnej to.