Jakou roli hrají budovy ve spotřebě energie?

Zásobování energiemi se v posledních letech z mnoha důvodů komplikuje. Vedle krizových situací a jejich důsledků roste tlak na environmentální aspekty produkce a spotřeby. Nemalou roli v globální rekonfiguraci energetických nároků hrají i samotné budovy, které se podílejí jednou třetinou na světové spotřebě energií.

Krize za krizí

Od října 2021 prošel svět několika energetickými krizemi. Hospodářské oživení po konci pandemických opatření zvýšilo napětí na trhu a v kombinaci s narušenými dodavatelskými řetězci vedlo k prvním problémům a stalo se předzvěstí budoucí nestability. Únor 2022, v němž Ruská federace napadla Ukrajinu, situaci na energetických trzích poznamenal zcela zásadně. Ceny energií nevzrostly dramaticky pouze v Evropě. Zdražující fosilní paliva ovlivnila energetiku na celém světě. Právě jejich cenová hladina se podle Mezinárodní energetické agentury podílela z 90 procent na růstu cen elektřiny. Samotnému zemnímu plynu tato organizace přičítá polovinu nárůstu. V průběhu roku 2022 se ceny energií vyšplhaly na nejvyšší úrovně za předchozích 12 let. Následný inflační šok na sebe nenechal dlouho čekat. Jednu z cest, jak situaci řešit na lokální nebo regionální úrovni představoval rychlejší příklon k obnovitelným zdrojům energie. A právě na něj se mnoho zemí zaměřilo. Rok 2022 tedy přinesl i jistá pozitiva. Mnoho zemí zrychlilo adopci obnovitelných zdrojů energie a některé sektory zjistily, že na přísunu fosilních paliv nemusí být tolik závislé. Obnovitelné zdroje se začaly etablovat jako spolehlivé, stabilní, a dokonce i dostupné.

Reakce politiků

V přímé reakci na rostoucí inflaci a náklady na energie vznikly v průběhu roku dva významné politické balíčky. Jedním je plán Evropské komise s názvem REPower EU. Druhý vzniknul ve Spojených státech a jde o zákon o snížení inflace, v originále Inflation Reduction Act. Cíle obou iniciativ jsou obdobné. Mají stimulovat hospodářský růst prostřednictvím dotačních balíčků, které se zaměří mimo jiné na výrobu a využívání obnovitelných zdrojů energie a zároveň na podporu místního průmyslu.

Více se dočtete v šestém vydání Energie 21, v rubrice Téma, kde článek vyšel v plném znění.*

/ev

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down