17.03.2024 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Koncept BIO regionů pomáhá rozvoji venkova

Spolupráce s lokálními ekologickými zemědělci, přímé zapojení místních úřadů i obyvatel nebo zkrácení dodavatelských řetězců – to jsou některé z principů, které podle účastníků projektu Živý region Podbrněnsko pomáhají biodiverzitě i místní ekonomice. Konkrétní nástroje, kterými mohou zájemci nejen na Podbrněnsku rozvíjet své oblasti, představili na dnešní tiskové konferenci zástupci Hnutí DUHA, Města Židlochovice, Místní akční skupiny Podbrněnsko i ekologického Vinařství Válka.

Lidé zapojení do Živého regionu Podbrněnsko se shodují, že jednou z podmínek úspěchu od počátku bylo společné hledání témat a postupů, které jsou pro Podbrněnsko aktuální. „Na kulatém stole, který proběhl v Židlochovicích, jsme se zemědělci, obyvateli, zástupci obcí i dalšími zájemci nejprve společně rozhodli, která témata a projekty jsou pro účastníky projektu nejdůležitější. Vzájemná spolupráce místních spotřebitelů, spolků, zpracovatelů, municipalit či producentů, a rozvoj krátkého dodavatelského řetězce v regionu, jsou pro úspěch konceptu funkčních BIO regionů klíčové,“ popisuje rozhodovací proces koordinátor Živého regionu Podbrněnsko Michal Bajgart z Hnutí DUHA.

Zapojení zemědělských podniků

Mezi vybranými návrhy získala velkou podporu například bezobslužná nonstop prodejna farmářských produktů, semináře pro zemědělce nebo sociální zemědělský podnik. „U nás v Židlochovicích máme pro takovou prodejnu vhodné prostory a celý koncept jsme rozvinuli do podoby informačního centra s asistovaným prodejem. Hlavní benefity vnímám v tom, že lidé budou mít přístup k potravinám z našeho regionu 24 hodin denně, takže se nebudou muset řídit termíny trhů. Zároveň tak udržíme peníze v regionu, u hospodářů, kterým na naší krajině záleží. Prodejna je aktuálně v přípravě a od podzimu ji budeme postupně otevírat do její nonstop podoby,“ představuje konkrétní vizi starosta Města Židlochovice Jan Vitula.

Jedním z producentů, který se do projektu zapojil, je i Vinařství Válka v Nosislavi. Projektu se účastní od samého začátku a je první organickým biovinařstvím na Moravě. „Jako místní zemědělci velmi silně vnímáme místní krajinu a víme, že kvalitní plodiny získáme jen z citlivě obhospodařované půdy. Chceme přispět k přidané hodnotě, kterou může BIO region krajině, kolegům zemědělcům i veřejnosti nabídnout. Zároveň víme, že okolo nás jsou turisticky prozatím známější regiony, a rádi bychom napomohli ukázat Podbrněnsko ve stejně atraktivním světle jako region, který má hodně co nabídnout,“ popisuje své motivace pro zapojení do projektu enolog Vojtěch Válka z Vinařství Válka, vítěze soutěže Farma roku 2023 a vítěze kategorie Malá vinařství v soutěži Vinařství roku 2023.

Spolupráce s místní akční skupinou

Od samotných zemědělců pak vzešla poptávka po seminářích, které by jim pomohly zejména s marketingovou stránkou jejich podnikání, zájem byl i o téma dotací. „Pro velkou poptávku po obou seminářích jsme zatím nebyli schopni všechny zájemce uspokojit, přičemž zpětná vazba je pozitivní. Kromě seminářů jsme v naší místní akční skupině oslovili okolo sedmdesáti producentů s nabídkou, že je zařadíme do Mapy producentů Podbrněnsko. Zájem projevilo prozatím osmnáct z nich a lidé na mapě najdou veškeré informace, kdy a co mohou u producentů zakoupit. Najdou mezi nimi zelináře, ovocnáře, včelaře, vinaře či výrobce mléčných produktů, od kterých mohou pořídit lokální biopotraviny,“ představuje mapu projektový manažer Místní akční skupiny Podbrněnsko Miloslav Kavka.

Cílem pilotního projektu Živý region Podbrněnsko je vytvořit model fungování a soubor nástrojů, které budou moct dále využít zájemci z ostatní oblastí Česka. Dlouhodobým cílem je ale dostat se s velikostí soběstačných BIO regionů v České republice na rozlohu zhruba jednoho okresu, jako je tomu v Bavorsku či Rakousku. Organizátoři odhadují, že i u nás k tomu povede doba několika desetiletí, podobně jako za hranicemi. Tam má koncept BIO regionů úspěch a existují jich doslova stovky.

JiT (Zdroj: Obce a organizace)*

Jedním z producentů, který se do projektu zapojil, je Vinařství Válka v Nosislavi. Foto archiv/Hnutí DUHA)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down