05.04.2024 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Den proti úložišti na vybraných lokalitách

V sobotu 20. dubna 2024 si obce a spolky ohrožené projektem konečného hlubinného úložiště vysoce radioaktivních odpadů zvolily jako datum osmého ročníku společného protestu pod názvem Den proti úložišti. Ten má připomenout nesplněné sliby politiků o posílení práv dotčených obcí při rozhodování o úložišti, rizika spojená s nesmyslným urychlením programu hledání úložiště a také zapomenuté prohlášení vlády, že bude posuzovat i jiná řešení, než je rychlé zavezení problémových odpadů pod zem. S tímto stavem se pořádající rozhodně nehodlají smířit a proto také již více než rok vzdorují snaze Správy úložišť radioaktivních odpadů o povolení geologických průzkumných prací.

Na lokalitě Březový potok v Pošumaví se letos Den proti úložišti soustředí do Velkého Boru, kde se odpoledne uskuteční protestní akce na návsi a po ní diskuse starostů s občany a zahraje i kapela. V lokalitě Janochu Temelína na Českobudějovicku se již v předstihu 17. dubna bude konat veřejná beseda o problematice hlubinného úložiště v Hluboké nad Vltavou a v sobotu pak úklid odpad (zatím neradioaktivního) u plánovaného povrchového areálu úložiště poblíž Nové Vsi.   Na Vysočině na Třebíčsku, kde leží další státem preferovaná lokalita Horka se uskuteční happening v Budišově v zámeckém parku s opékáním buřtů a debatou.

Na Jihlavsku pod Čeřínkem, v lokalitě (Čertův) Hrádek se bude konat happening v místě plánovaného povrchového areálu u Dolní Cerekve se symbolickým přehazováním horkých brambor a poté do noci „tvořívá intervence“ na vrcholu Čertova Hrádku pod názvem Occupy Čerťák.

Podrobnosti k akcím Dne proti úložišti na jednotlivých lokalitách tak, jak postupně budou přibývat a budou upřesňovány pořadateli a také kontakty na ně, budeme postupně přidávat na webové stránky www.platformaprotiulozisti.czawww.nechcemeuloziste.cz.*

/zr/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down