Diskuze o aktuálních enviromentálních výzvách

Mezinárodní filmový festival EKOFILM slaví letos padesát let a Ministerstvo životního prostředí, které od roku 1991 tuto nejstarší přehlídku filmů s environmentální tematikou pořádá, připravilo diskuzi k aktuálnímu ročníku. Konala se 25. září ve Slovanském domě.

Ve dvou panelech se potkalo sedm bývalých ministrů a ministryň životního prostředí se současným ministrem. Diskuzi moderovala Jana Peroutková. Debata byla otvírákem před samotným zahájením festivalu, který se koná od 1. do 6. října v Brně.

„Právě teď je ta správná chvíle, kdy musíme investovat do proměny naší ekonomiky tak, aby co nejméně přispívala k ničení životního prostředí a zároveň byla konkurenceschopná. Když nebudeme investovat do modernizace energetiky dnes, zaplatíme v budoucnu mnohonásobně více,“ řekl na úvod debaty při příležitosti 50. výročí EKOFILMu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

V prvním panelu „Zelená modernizace Česka – příležitost, nebo hrozba“ debatoval Petr Hladík s Rut Bízkovou, Martinem Bursíkem a Janem Dusíkem o tom, jak „green deal“ pomůže českým firmám, jestli jsou obavy lidí z dražšího života na místě, nebo co bude pro Česko znamenat zálohování. Účastníci zdůraznili, že v ochraně přírody je potřeba jednat co nejrychleji, i když s rozmyslem, a zároveň apelují na zapojení všech sektorů do modernizace Česka. „Musíme si pomáhat“ bylo společným názorem diskutujících.

Druhý panel „Ministerstvo životního prostředí jako ministerstvo budoucnosti?“ přinesl zamyšlení bývalých ministrů a paní ministryně Anny Hubáčkové, Miloše Kužvarta, Ladislava Mika a Bedřicha Moldana nad změnami role ministerstva v čase. „Je potřeba činit potřebné kroky bez otálení, hledat politickou shodu a dokázat přesvědčit společnost, že Česko jako součást Evropy musí být aktivním hráčem, aby zůstalo konkurenceschopné.“ Na tom se při debatě shodli všichni diskutující.

„Ani letošnímu jubilejnímu již 50. ročníku festivalu EKOFILM nechybí hlavní téma. Letos je to téma konfliktů a jejich dopadů na životní prostředí. Nejde přitom jen o válečné konflikty, ale i o střety ve společnosti, na které v konečném důsledku doplácí hlavně příroda a tím i my všichni,“ upozornil ministr Hladík.

„Ve finále letošního ročníku festivalu se sešly velmi kvalitní snímky, jejichž autoři hledají inovativní řešení ekologických problémů, dávají větší prostor přírodě jako takové a obdivují její sílu. Některé filmy přinášejí i výpověď o pokoře, kterou jako společnost ve vztahu k přírodě někdy postrádáme,“ dodal Ladislav Miko, prezident festivalu EKOFILM.

Přijetí evropského nařízení o obnově přírody je důležitým milníkem v ochraně životního prostředí. O to je více aktuální v době, kdy se Česko vyrovnává s následky ničivých povodní. Nelze však pominout ani opakující se období sucha a požáry. „Právě schválené nařízení EU o obnově přírody se stalo společně se zelenou modernizací, zálohováním a cirkulární ekonomikou, nosným tématem diskuze s mými kolegy, někdejšími ministry životního prostředí,“ zdůraznil ministr Hladík.

Večer zasvěcený budoucnosti Česka a celé planety završilo pozvání na jubilejní EKOFILM do Brna od 1. do 6. října a na online platformu iVysílání České televize, kde je ke zhlédnutí kurátorský výběr festivalových snímků z minulých let.

JiT (Zdroj: MŽP)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down