25.10.2011 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Občané a spalovny

Zatímco legislativa EU považuje komunální odpad za obnovitelný zdroj, nad Českem se nejspíš vznáší hrozba další arbitráže.

Údajně zvažuje česko-rakouská firma AVE CZ, svážející v ČR právě komunální odpad. Jde o plánovanou stavbu spalovny odpadu u Pardubic. V areálu Synthesie, kde by mělo zařízení stát, se průmyslové odpady spalovaly už desítky let předtím. Zastaralý provoz byl zastaven. Firma slíbila vybavit spalovnu nejnovějšími filtračními zařízeními, což by podle ní umožnilo likvidovat i staré ekologické zátěže, vytvořené už před více než čtyřiceti lety.

Společnost AVE CZ se ji snaží marně prosadit už od roku 2006. Na začátku sice byla iniciativa tehdejších představitelů kraje, ale současná politická garnitura na pardubické radnici je proti a občané ji v tom podporují. "Nechceme situaci vyhrocovat, ale po těch letech marných snah vysvětlit, že spalovna lidem škodit nebude a naopak přispěje k odstranění starých zátěží, nám nezbývá nic jiného, než se začít zabývat reálnou možností arbitráže. Nikdo si nemůže myslet, že když nejprve kraj firmu pozve, aby takový projekt připravila, a pak, když do toho vstoupí účelová manipulace s míněním obyvatel, vedená zezadu konkurencí, která vše zastaví, tak jen tak s prázdnou odejdeme, když už jsme do toho vložili tolik peněz?" řekl tisku jeden z manažerů firmy AVE CZ. Firma do projektu dosud investovala bezmála třicet miliónů korun, a k tomu už začíná počítat i ušlý zisk.

Vůdce sdružení Stop spalovně a rovněž pardubický zastupitel za zelené Jan Linhart tvrdí, že jediným cílem AVE CZ je provozem spalovny vydělávat, a to bez ohledu na zdraví obyvatel a dopady na životní prostředí. „Zdraví obyvatel bude provozem spalovny přímo ohrožené, a to je pro mne naprosto nepřijatelné, stejně jako to, aby tu vzniklo byť jediné nové rakovinové onemocnění,“ říká Linhart. AVE CZ oponuje, že na Západě, například ve Švýcarsku, jsou spalovny mnoho let zcela běžné a zdraví nijak neškodí, protože filtrace škodlivin je zcela dostačující.

Potřeba kapacit na likvidaci komunálního odpadu v ČR nicméně neustále roste, a to bez ohledu na intenzitu třídění: Podle ministerstva životního prostředí se během posledních tří let zvýšila z 370 kg na hlavu ročně na více než 500 kg. A pokud se má v EU skutečně výrazně omezit skládkování, pak jiná, přiměřeně ekologická i dostatečně ekonomická technologie, než spalování s následnou kogenerační výrobou elektřiny a tepla, zřejmě neexistuje. Problém je, že spalovna by vždy měla stát někde jinde než za našimi humny.

 

Jiří Trnavský

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down