14.12.2009 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Argumenty pro výrobu a využití biopaliv v dopravě

V Cukrovary a lihovary TTD V Dobrovici u Mladé Boleslavi již od ledna 2009 jako první výrobce ve střední a východní Evropě dodává na český trh biopalivo E85. V září 2009 se zde začalo vyrábět biopalivo pro dieselové motory E95. Přinášíme hlavní argumenty výrobce proč je výroba a využití těchto biopaliv prospěšné.

Bioethanolový závod v Dobrovici, který je provozován společností Agroetanol TTD, a. s., je prvním průmyslovým lihovarem na výrobu bezvodého kvasného lihu (bioetanolu) v České republice. Výroba bioetanolu zde byla zahájena v říjnu 2006. Od ledna 2009 Agroetanol TTD jako první výrobce ve střední a východní Evropě dodává na český trh biopalivo E85.

V září 2009 se zde začalo vyrábět biopalivo E95, určené pro dieselové motory. Tato směs obsahuje nejméně 92,2 % (m/m) etanolu a vyšších nasycených alkoholů s komplexní aditivací.

 

Palivo Ethanol E95 je s úspěchem používáno především ve Švédsku v rámci nahrazování fosilních paliv alternativními palivy z obnovitelných zdrojů. Například ve Stockholmu již více než 18 let přepravují cestující v hromadné dopravě autobusy Scania na etanolový pohon.

 

Příklad z Skandinávie zapůsobil a také díky tomu v září slavnostně vyjel v Dobrovicích u Mladé Boleslavi do provozu nový autobus Scania OmniLink Ethanol. Zatím je nasazen na příměstské lince využívané nejvíce školní mládeží v okolí města automobilů.

 

Při uvedení biopaliv E85 a E95 na trh zdůraznil výrobce zejména tyto aspekty:

- Diversifikace zdrojů energie

- Kladný vliv na životní prostředí

- Rozvoj našeho zemědělství

- Rozvoj světového zemědělství

- Ekonomické a další přínosy

 

Celý článek je otištěn v čísle 6/09 časopisu Energie 21.

Autor: Ing. Jiří Trnavský (zdroj: Cukrovary a lihovary TTD)

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down