04.12.2009 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potřebujeme zákon o snižování exhalací a ekologickou daňovou reformu

Hnutí Duha patří bezesporu mezi naše nejvlivnější „zelené“ organizace. Peníze na svoji neziskovou činnost získává z grantů od českých i mezinárodních nadací, z různých státních zdrojů, příspěvků individuálních dárců a příjmů z publikací a poradenství. Názory lidí z Duhy mají mezi odbornou i laickou veřejností patřičný respekt.

Programový ředitel Vojtěch Kotecký má v Hnutí Duha na starosti strategii, sleduje průřezová témata a koordinuje legislativní činnost. Pravidelně se veřejně vyjadřuje i k situaci v oblasti zdrojů a využití energie. Proto jsme mu položili několik otázek. Vojtěch Kotecký nám, kromě jiného, řekl:

 

Návrh Státní energetické koncepce ukazuje, jak se tu střetávají dva diametrálně odlišné koncepty české ekonomiky. Plán ministra Tošovského spočívá ve větších uhelných dolech, bourání dalších obcí kvůli povrchové těžbě, vysoké spotřebě a hlavně – dalším a dalším exportu elektřiny. Druhý koncept ekonomiky tkví v modernizaci, hi-tech, inovacích, efektivním průmyslu a impulsech pro nová odvětví. Hnutí Duha spustilo iniciativu Velká výzva, jež má prosadit nový zákon podle britského vzoru, který bude hlavním rámcem takové koncepce.

 

Pracovníci státní správy dělají důležitá rozhodnutí a přitom jim často chybí informace o obnovitelných zdrojích. Ministerstvo životního prostředí startuje velký vzdělávací projekt pro státní správu, což snad pomůže.

 

Hnutí Dua navrhlo, aby vláda zřídila Fond energetické nezávislosti, kam by ukládala peníze, jež vydělává na spotřebě fosilních paliv. Budou to příjmy z aukcí povolenek ke znečišťování, část každoročních zisků ČEZ a další prostředky. Spočetli jsme, že fond může mít roční rozpočet 22 miliard korun. Používal by jej k rozsáhlejšímu a ambicióznějšímu programu, jehož výslovným cílem bude postupně, dům po domu, zateplit skoro všechny budovy v České republice. Náklady na vytápění, dovoz plynu k topení a uhlíkové znečištění tak mohou klesnout o 60 procent.

 

Úspory nejsou totéž jako české programy na podporu úspor energie. Úspory bezesporu rozhýbou ekonomiku a vylepší konkurenceschopnost průmyslu. České hospodářství na každou vyrobenou korunu hrubého domácího produktu spotřebuje asi o polovinu více energie než patnáct států staré EU. Což jsou zbytečně větší náklady podniků. Pokud rozhýbeme investice do vysoce efektivních technologií, stoupne konkurenceschopnost našeho průmyslu a inovace posunou ekonomiku dopředu.

 

S nastartováním peněz z evropských fondů a Zelené úsporám se hodně vylepší. Nicméně vláda má pořád ještě mezery, na kterých by měla zapracovat. Musí například připravit zákon o obnovitelných zdrojích tepla, který citelně chybí. Nebo by měla zřídit Fond energetické nezávislosti a financovat z něj opravdu cílevědomý plán zateplení republiky. Potřebujeme zákon o snižování exhalací podle britského vzoru a potřebujeme opravdu seriózní, pořádnou ekologickou daňovou reformu.

 

Míra – a nestydatá otevřenost – politické korupce v energetice skutečně bere dech. Například podle senátem schváleného „přílepku“ zákona se budoucí příjmy státu z aukcí emisních povolenek mohou „přesunout“ především do pokladny společnosti ČEZ. ODS a ČSSD tím bez skrupulí rozhodly, že na úkor českých rodin vezmou až 68 miliard korun a věnují je velkým znečišťovatelům. Ty peníze měly jít do dalšího zateplování a do grantů na instalace solárních kolektorů, kotlů na biomasu a podobné projekty. Domácnostem by tudíž ušetřily tisícové účty za teplo, snížily dovoz ruského plynu i rekordní české exhalace skleníkových plynů. Právě proto potřebujeme jasný zákon, který stanoví pevné mantinely. Politici pak budou mít méně příležitostí k uhýbání. Podpořit jej může každý na internetové adrese www.velkavyzva.cz..

 

Celý článek je otištěn v čísle 6/09 časopisu Energie 21.

Autor: Připravil Jiří Trnavský

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down