22.04.2009 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S patentovaným systémem štěpkování

Každý stroj k profesionálnímu nasazení musí být vždy a všude schopen provozu a plně se podřídit všem potřebám uživatele. Ten od něj žádá především kvalitu, dlouhou životnost, spolehlivost, přesnost a v neposlední řadě úsporný provoz.

K základům údržby stromů a keřů patří odborné prořezávání, které přispívá k jejich zdraví, síle a odolnosti proti nemocem. Když sluneční svit proniká hlouběji do vegetace, rostliny vytvářejí větší listy, květy a plody – celkově mají lepší vzhled.

 

Průkopník mobilních strojů

Štěpkování takto vzniklé hmoty zahajuje recyklační proces, ať už se jedná o kompostování bioodpadu a jeho přeměnu na „černé zlato“ nebo zhodnocení energetického potencionálu dřevní štěpky spalováním.

S jednatelem společnosti Agrocar Milanem Hrubým jsme se tentokrát sešli nad štěpkovači belgické firmy Eliet, kterou Agrocar na našem trhu zastupuje. „Společnost Eliet vyvíjí a vyrábí hobby a profi štěpkovače již více než pětadvacet let. Je průkopníkem mobilních strojů s vlastním pohonem, s nimiž přišla na trh zhruba před deseti lety. Přivedla ji k tomu geniálně jednoduchá myšlenka dopravy stroje ke dříví a ne obráceně. Dnes je v oblasti mobilních štěpkovačů Eliet jedničkou na trhu,“ upřesňuje šéf Agrocaru Milan Hrubý.

Mobilní štěpkovače mají mnoho předností. Jsou použitelné kdekoliv a lze se s nimi dostat prakticky na jakoukoliv plochu. Jejich přeprava je rychlá a jednoduchá, neboť se dají snadno naložit do dodávky, na valník či přívěsný vozík. Výsledkem je úspora času a vyšší komfort obsluhy.

 

Nože jako sekery

Milan Hrubý dále vysvětluje: „Eliet vyvinul a nechal si patentovat vlastní systém štěpkování, který je známý jako princip sekery. Nože štípají dříví stejně jako sekery po směru vláken. Materiál je tak štípáním a řezáním zpracován na malé štěpky, které jsou vhodné především k rychlému kompostování. K tomuto zpracování není třeba vysoký výkon motoru, které tak dělají stroje kompaktnější a menší, což vede k nižší spotřebě energie a snížení hlučnosti štěpkovačů. Systém nožů udělá tisíce pohybů za minutu a umožňuje také zpracování listí a vlhkého materiálu. Zvlášť ostré ozubené nože lze brousit a obracet a otvory v sítu zajišťují vždy stejnoměrné štěpky. Nutno je vyzvednout i snadnou údržbu strojů.“

Hydraulický posuvný válec u některých modelů štěpkovačů Eliet má výškově samonastavitelnou vtažnou funkci. Obsluha pouze vkládá do stroje materiál, a ten si ho vtahuje sám dovnitř velkou silou a rychlostí 24 metrů za minutu. Také velké množství listnatého dříví po prořezávání se bezproblémově přivede k nožům. Směr otáčení posuvného válce lze ručně přepínat v cyklu zpět-vpřed-stop. Ovládací madlo válce je umístěno na vstupním otvoru a je tedy vždy v dosahu obsluhy.

 

Důraz na bezpečnost

Systém antiblokování motoru štěpkovačů vyšší třídy rovnoměrně reguluje rychlost posuvu. Čidlo zjišťuje každou změnu otáček motoru. Při jeho zatížení dojde k poklesu otáček a pomocí elektroniky se na krátkou dobu zablokuje posuvný válec. Hrozí-li přetížení, zastaví systém posuv materiálu dokud se motor opět nerozběhne na plný výkon. Optimální výkon je dosažen při nízké spotřebě 3,2 litru paliva za hodinu.

„Zdůrazním ještě nízkou hlučnost a bezpečnost při práci, ke které přispívá parkovací brzda, bezpečnostní ovládací madlo kolem vstupního otvoru, ochranný štít a mříž,“ dodává na závěr Milan Hrubý.

 

Článek je otištěn v čísle 2/09 časopisu Energie 21.

 

Autor: Ing. Jan Kroupa

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down