08.04.2017 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Některé obchodní nabídky jsou neseriózní

Z každodenní korespondence Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) mimo jiné vyplývají problémy spojené s podomním prodejem energií. Ne každá nabídka u domovních dveří musí být nutně záludná a špatná ale podle poznatků ERÚ někteří podomní obchodníci s energií nedělají své profesi dobré jméno.

Informace vyšla v časopise Energie 21 č. 2/2017.

V oblasti energetiky zaujala podomní prodejce nejdříve elektřina, protože ji využívá každý a trhu přitom rozumí málokdo, přestože jsou pravidla přehledná. Spotřebitelé ale často skončili s nevýhodnými smlouvami z ekonomického i právního hlediska. Plyn přibyl do portfolia neseriózních obchodníků podle stejných not. Nyní se zaměřili na prodej tepla.

Nabídka tepla je ale legislativně složitější, než u elektřiny a plynu. Obchodníci přitom cílí na velký, ale úzce zaměřený trh – teplo a teplou vodu potřebují všichni. Velká část naší populace navíc využívá centrální zásobování tepelnou energií, kde daná uzavřená síť mívá jen jediného dodavatele. A jakou „lepší“ nabídku může takovým lidem obchodník dát? Cesta se bohužel našla.

Někteří dealeři nyní obcházejí předsedy společenství vlastníků jednotek nebo bytových družstev s nabídkou tepelných čerpadel a přemlouvají je, aby se celý bytový dům odpojil od centrálního zásobování teplem. Když si prý místo toho pořídí tepelné čerpadlo pro vytápění celého objektu, mnoho ušetří. V jejich nabídce je jednoduchá kalkulace, která předpokládá, že zákazníkům zůstane jedna smlouva na celý dům s tarifem pro tepelná čerpadla. Smlouvy pro jednotlivé byty se prý zruší.

Základním úskalím je, že z přívodu pro tepelná čerpadla nelze bez zvláštních smluv napájet jednotlivé byty. V cenovém rozhodnutí ERÚ je výslovně uvedeno, že „je-li vytápěcí soustava součástí společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů, musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením". Tepelné čerpadlo je typickým příkladem této podmínky. Jednotlivé byty pak musí mít samostatné smlouvy na dodávku tepla, což dealeři zamlčují.

Dalším úskalím je, že bytový dům si odpojením od centrálního zásobování uzavírá jednu cestu pro vytápění a sám přebírá odpovědnost za vytápění celého objektu. Při poruše tepelného čerpadla už není možné použít centrální zásobování teplem jako náhradního zdroje. Třetí nepravostí je, že ve výpočtu porovnávané ceny za teplo často chybí kalkulace nákladů na údržbu tepelného čerpadla.

Energetický regulační úřad není a priori proti odpojování od centrálního zásobování teplem. Na to má každý právo a úřad to nemůže, ani nesmí, nikomu zakazovat. Nutné je však zmínit výše uvedené potíže a také to, že dojde-li k problémům či neshodám u odpojeného domu s tepelným čerpadlem, nemůže je úřad nijak řešit.

Red (Zdroj: ERÚ)

Foto archiv/Schutterstock

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down