14.03.2020 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česká peleta na Aquathermu 2020

Na začátku března proběhl na výstavišti PVA EXPO Praha jeden z tradičních veletrhů topenářské techniky – Aquatherm Praha. Klastr Česká peleta a jeho členové zde vystavovali v několika halách a k vidění bylo několik horkých novinek, které mohli návštěvníci spatřit naživo vůbec poprvé. Trendem je zmenšování a kompaktnost.

Článek vyjde v časopise Energie 21 č. 2/2020.
V novinkách mezi kotli na tuhá paliva jsou patrné určité trendy. Vedle toho, že výrobci kvůli legislativě zkoušejí tepelné zdroje již na podmínky ekodesignu, lze pozorovat také zmenšování objemu kotlů a roli hraje také celkový design, resp. kompaktnost zařízení.
Příkladem je nově představený peletový kotel Biopel MINI od výrobce OPOP, jehož výroba začíná v roce 2020. Kotel se bude vyrábět ve výkonovém rozsahu 10–40 kW a jeho předností bude především malé rozměry, vysoká účinnost až 93,8 % a velmi nízké emise. Kotel je možné nabízet s automatickým čištěním výměníku i peletového hořáku a automatickým odstraňováním popela. Ve výbavě je barevný dotykový displej a součástí ovládání je vzdálená správa pomocí PC nebo telefonu.
Malý peletový kotel připravila i rodinná firma ATMOS. Jedná se 10kW automat D 10 PX určený pro malé kotelny, kdy kotel s peletovým zásobníkem tvoří kompaktní celek. Ke kotli je možné osadit pneumatickou dopravu pelet z velkého celosezónního zásobníku. Kotel splňuje podmínky ekodesignu, má vysokou účinnost a mezi jeho přednosti patří velká keramická spalovací komora a jednoduché manuální čištění pouze zepředu.
Mezi novinkami u zplynovacích kotlů na dřevo byl představen kotel 5. emisní třídy, vč. splnění podmínek ekodesignu s označením EkoScroll DELTA S od domácího výrobce Ekogalva. Kotel je možné využívat pro spalování (zplynování) měkké i tvrdého dřeva a dřevních zbytků a je zařazen do energetické třídy A+. Díky tlačnému ventilátoru a trysce ze žáruvzdorné nerezové oceli je možné v kotli spalovat i vlhčí dřevo a dřevní odpad, jako jsou hobliny, kůra, štěpka, apod. Kotel je nabízen ve velikosti 16 a 24 kW (jmenovitého výkonu).
Kotel pro spalování různých typů tuhých paliv prezentovala firma ROJEK. Jejich zplynovací kotel ROJEK KTP spaluje při manuálním přikládání hnědé uhlí typu kostka, dřevo, dřevěné i uhelné brikety nebo černé uhlí. Kotel lze jednoduše přestavět na plnohodnotný automat pro dřevní pelety, a to dokoupením peletového hořáku a podavače. Hořák se instaluje do předních dvířek kotle a má funkci automatického čištění. Kotel je nabízen ve výkonech 5 až 30 kW.
Český výrobce dřevních paliv Biomac prezentoval několik druhů a jakostí dřevních pelet a briket. Podle druhu vstupní suroviny a způsobu sušení je v jejich nabídce několik druhů topných válcových briket. Vedle toho firemní expozice obsahovala dřevní pelety z jejich nově otevřených výroben v Čáslavi a Ždírci nad Doubravou. Obě nové peletárny vyrábějí v nejvyšší dostupné jakosti ENplus A1.
Trh a také nabídka výrobců tepelné techniky je stále silně ovlivněna kotlíkovými dotacemi. Na rozsáhlé expozici členů Klastru Česká peleta vystavovala firma JH SOLAR se solárními termickými kolektory THERMO/SOLAR. Firma letos oslaví 25 let na trhu a zákazníkům nabízí mj. efektivní řešení propojení solárního kolektoru s automatickým kotlem na pelety. Toto řešení vytápění je velmi výhodné jak díky dotacím (kotlíkové dotace nebo nová zelená úsporám vč. bonusu), tak kvůli úspoře paliva plynoucí z přibývajícího počtu slunečných dnů v zimním období. Důležité je, že oba propojené systémy zůstávají plně automatizované bez nutnosti pravidelných zásahů obsluhy.
Na stánku společnosti Blaze Harmony zaujal kombinovaný kotel na dřevo a pelety Hybrid BIOMASS. Tento kotel je schopen spalovat kusové dřevo, brikety, štěpku i piliny. Díky hořáku s rotační spalovací komorou navíc dokáže spalovat také pelety, včetně pelet nižší kvality. Po vyhoření dřeva v módu ručního přikládání kotel samostatně přejde na automatické spalování pelet v hořáku. Kotel Hybrid BIOMASS je na trhu k dispozici ve výkonové řadě 12, 18, 25 a 33 kW.
Vladimír Stupavský, Klastr Česká peleta
Obrázky:
Firma OPOP přestavila i peletový kotel Biopel MINI
Malý peletový kotel má v sortimentu i firma ATMOS

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down