09.03.2021 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Společenství pro levnou a čistou energii

O snaze modernizovat českou energetiku se v poslední době mluví čím dál tím více, aktuálně například ve spojitosti s Modernizačním fondem, který na projekty z obnovitelných zdrojů a transformaci energetiky postupně do roku 2030 přinese přibližně 180 miliard korun. Jedním z jeho programů je i Komunitní energetika. Podle většiny odborníků tento model nabízí levnější a čistší energii z obnovitelných zdrojů. Jaká může být podoba komunit a jak je můžeme vytvořit?

Výtah z článku, který vyšel v časopise Energie 21 č. 1/2021.

Česká definice energetických společenství či komunit se teprve připravuje, ale z evropských směrnic víme, že umožní jejich vznik na úrovni bytových domů, sousedských čtvrtí, panelových sídlišť nebo obcí. Věnovat se přitom mohou řadě různých činností na energetickém trhu – od výroby elektřiny přes její skladování až po poskytování flexibility sítě.

Vytvoření energetického společenství přinese komunitám větší kontrolu nad vlastním hospodařením s energií. Současně jim dává možnost podílet se na utváření energetické politiky státu a přímo se zapojit do energetické transformace a ochrany klimatu. Vede vedle větší šetrnosti ke klimatu také ke snížení ceny za energii.

Příklady ze zahraničí ukazují, že energetická společenství mohou být velmi rozmanitá nejen, co se týče rozsahu, ale i služeb, kterými se zabývají. Jednat se může o výrobu energie (příklady z Dánska), její dodávku (například v Belgii), vlastní spotřebu a sdílení energie, distribuce energie (Irsko), elektromobilitu nebo konzultace v oblasti energetiky (Francie).

Český právní řád podmínky vzniku energetické komunity či společenství dosud neupravuje. Nový energetický zákon, který tyto podmínky stanoví, je ve fázi věcného záměru. Schválení se očekává nejdříve koncem roku 2021. Pokud se v něm uvedená východiska v průběhu legislativního procesu výrazně nezmění, bude podle odborníků z expertní skupiny Frank Bold nutné pro vytvoření energetického společenství podniknout dva základní právní kroky: 1. Založení společenství  a 2. Žádost o licenci.

Jelikož se v České republice jedná o nový způsob investice do výroben a jejich provozování, spočívá hlavní riziko v nedostatku zkušeností a praktického know-how, kterým by se zájemci při vytváření pilotních energetických společenství mohly inspirovat. Pokud se pilotní projekty podaří, budou se komunity postupně rozšiřovat.

Dalším potenciálním rizikem může být nevhodně nastavený systém investiční podpory ze strany České republiky vůči energetickým společenstvím. Aktuálně Ministerstvo životního prostředí nabízí finance z Modernizačního fondu. Jedná se o zhruba 180 miliard korun, které by měly sloužit k transformaci energetiky. Původně Ministerstvo životního prostředí zvažovalo, že na program č. 8 Komunitní energetika budou z fondu určena 4 % z jeho objemu, nakonec je alokace dostupná z tohoto programu 1,5 procenta. Konkrétní nastavení programu Komunitní energetika zatím není známé. Už nyní však můžeme pravděpodobně počítat s vyhlášením ostrých výzev pro podání žádostí o dotace z některých programů Modernizačního fondu v prvním čtvrtletí letošního roku.

Součástí projektu společenství může být i lokální distribuční soustava. Jejím prostřednictvím se vícero koncových odběratelů – například domácností – připojí k nadřazené regionální distribuční soustavě přes jeden připojovací bod. Typicky vznikají tyto soustavy v komerčních a obytných zónách, obchodních centrech nebo průmyslových areálech. Především ve větších městech jistě najdou využití při pokrytí jednotlivých domácností či vzájemném propojení různých areálů. Pro provoz lokální distribuční soustavy je nutná licence na distribuci elektřiny od Energetického regulačního úřadu.

Připravila expertní skupina Frank Bold 

Obrázky:

Díky vlastnímu větrnému parku je německá obec Dardesheim energeticky soběstačná, obyvatelé mají levnější elektřinu a podílejí se na zisku. Foto archiv/Wikimedia

Jedním z rizik společenství je způsob nastavení a praktická realizace systému investiční podpory ze strany státu. Foto archiv/Frank Bold

Zřízení vlastní distribuční soustavy může energetickému společenství přinést významnou úsporu na cenách energie. Zdroj: Easypower

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down