29.05.2021 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nemocnice ušetří 20 milionů korun ročně

Fakultní nemocnice s poliklinikou v Nových Zámcích ve Slovenské republice díky navrženým a realizovaným změnám v energetickém hospodaření ušetří na provozních nákladech ročně až 780 tisíc eur (asi 20 mil. korun). Rozsahem tak jde o největší projekt svého druhu na Slovensku. Náklady na vytápění, elektřinu a vodu nemocnici klesnou celkově o více než 35 procent. Významný je i pozitivní vliv na životní prostředí, emise CO2 se ročně sníží o 2000 tun.

Návrh a realizaci projektu zajišťovala společnost e-Dome, poskytovatel energetických služeb, patřící do skupiny ESCO Slovensko, společného podniku ČEZ ESCO a SPP (Slovenský plynárenský průmysl).

Celý projekt je řešen formou EPC, tedy energetických úspor se zárukou. To znamená, že dodavatel e-Dome za dosažení úspor ručí a zároveň jsou investiční opatření splácena přímo z peněz uspořených za energie. Nemocnice touto modernizací ušetří ročně více než 8152 MWh zemního plynu, 1177 MWh elektřiny a 40 535 m3 vody, což je objem, který by naplnil více než 16 olympijských bazénů.Projekt nezbrzdila ani pandemie covidu-19 a proběhl i za těchto mimořádně náročných podmínek podle harmonogramu.

Fakultní nemocnice Nové Zámky je největším spádovým zdravotnickým zařízením pro jihozápadní Slovensko. V minulém roce disponovala téměř 700 lůžky, 18 lůžkovými odděleními a 60 obecnými a specializovanými ambulancemi. Nemocnice poskytuje zdravotní péči již téměř 40 let.

Společnost e-Dome, patřící do společného podniku ESCO Slovensko, už realizovala celou řadu podobných projektů energetických úspor v nemocnicích. Na Slovensku jde například o nemocnice v Rimavské Sobotě a Humenném. Projekt v Nemocnici Vranov nad Topľou byl prohlášen za nejlepší slovenský energetický projekt roku v soutěži EFEKTIA 2019.

Modernizace Fakultní nemocnice s poliklinikou Nové Zámky stála 5,8 milionu eur a návratnost investice je 7,5 roku. Na teple ušetří nemocnice ročně přes 470 tisíc eur, a to díky novým kotelnám, rekonstrukci vzduchotechniky a výměně ventilů na 700 topných tělesech. Zavedení účinnějšího vodního hospodaření přinese úspory ve výši 235 tisíc eur hlavně na spotřebě vody a elektrické energie, šlo konkrétně o rekonstrukci prádelny (včetně náhrady starých praček, sušiček a žehlicích strojů), výměny čerpadel a instalace spořičů vody ve sprchách. Obměna zastaralých světelných zdrojů v počtu více než 2000 kusů moderních LED svítidel uspoří téměř 32 tisíc eur. Modernizace také zahrnovala výměnu pěti trafostanic a přesun strojovny chlazení blíže ke spotřebičům.*

Red (Zdroj: ČEZ)

Foto archiv/ČEZ

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down