19.08.2021 | 04:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Elegantní, pohodlný a ekologický

Mosaic House Design Hotel byl v Praze otevřen v roce 2010 jako první český „zelený“ hotel se systémem využívání šedé vody a zpětného získávání tepla z odpadních vod. Na přelomu let 2020 a 2021 získal během zásadní rekonstrukce nový design, na kterém se podílela světová designová jména jako například švýcarský atelier oï, rakouský Unykat Interior Design či španělský výrobce luxusních designových svítidel Parachilna. Podílelo se na něm také české studio Czech Hans Design.

Výtah z článku, který vyšel v časopise Energie 21 č. 4/2021.

Pandemie a opatření omezující provoz hotelů a restaurací oddálily spuštění provozu, ale pro letní měsíce již je Mosaic House Design Hotel nyní plně k dispozici zahraničním i českým návštěvníkům, stejně tak Pražanům. Kromě ubytování totiž nabízí designové skvosty v prostorách kavárny, knihovny, vestibulu a dalších veřejných prostorách hotelu. Nabízí i ideální místo pro únik před horkými dny v zahrádce s bohatým zastoupením zeleně, květin i fontánkou ve vnitrobloku, kde se lze osvěžit limonádou či ledovou kávou.

Hotel zde byl otevřen v roce 2010 původně jako hotel a hostel. Nyní se po kompletní rekonstrukci zaměří na náročnější klientelu, které je blízký špičkový design a zároveň „green“ a energeticky udržitelné zaměření hotelu.

V tomto 4hvězdičkovém hotelu s nízkoenergetickým standardem je k dispozici 94 pokojů, včetně dvou penthousů. Budova, postavená v roce 1935 ve funkcionalistickém stylu, má sedm pater a všechny pokoje jsou vybaveny moderním designovým nábytkem, který vytváří příjemnou atmosféru.

Spolu s elegantně luxusním designem se Mosaic House pyšní již od otevření unikátními ekologickými technologiemi, které v Česku stále ještě nejsou běžné. Základem je pasivní standard zajišťujícím úsporu energie, okna jsou osazena čidly, která v případě otevření zajišťují automatické vypnutí topení nebo chlazení. Na osluněných částech budovy jsou instalovány žaluzie, které se automaticky přizpůsobují stavu venkovního prostředí.

Budova také aktivně spoří energii tím, že využívá odpadní teplo technologických zařízení zajišťujících provoz hotelu, jako je chlazení či vzduchotechnika. Budova rovněž recykluje odpadní šedou vodu a pitná voda není zbytečně používána tam, kde nemusí, tedy například na splachování WC nebo pro úklid. V hotelu je proto instalován dvojitý systém vodovodních a kanalizačních trubek, kde je oddělena voda ze sprch a umyvadel – tzv. šedá voda. Tato relativně čistá voda se odvádí do speciálního zařízení, které ji filtruje a čistí. Recyklovaná voda je následně použita znovu při splachování WC nebo jako voda užitková k přívodu studené vody v úklidových komorách. Hotelové střechy a terasy jsou také osazeny bohatou zelení, která v letních měsících funguje jako přirozená klimatizace a přináší příjemné osvěžení.*

Ašr (Zdroj: ASPEN.PR)

Obrázky:

Budova hotelu má po rekonstrukci nový design

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down