28.10.2021 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odběratelé obdrží snížení DPH automaticky

Český plynárenský svaz doporučuje všem odběratelům zemního plynu, aby řádně uhradili zálohy za letošní listopad a prosinec. Při jejich pozdní úhradě by totiž zákazníci mohli přijít o daňovou výhodu snížené DPH plynoucí z rozhodnutí ministryně financí. Nikdo nemusí žádat o provedení mimořádných odečtů či fakturace, daňovou úsporu získá každý automaticky při následujícím vyúčtování. Týká se to i záloh za elektřinu.

„Rozhodnutí osvobozuje od daně z přidané hodnoty zálohy na dodávky plynu a elektřiny uhrazené v listopadu a prosinci 2021. Prominutí daně z přidané hodnoty se tak projeví u všech zákazníků v okamžiku pravidelné fakturace bez ohledu na skutečnost, zda k této fakturaci dojde během letošního listopadu, prosince anebo později,“ uvedla Lenka Kovačovská, výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu, a dodala: „Dodávka plynu a elektřiny krytá zálohami s prominutou daní z přidané hodnoty bude i při fakturaci v roce 2022 od daně z přidané hodnoty osvobozena.“

Při mimořádném vyúčtování bude výše úspory závislá na spotřebě. Ta bude před zahájením topné sezony nízká, což v mnoha případech povede ke vzniku přeplatků. U těch se ovšem osvobození od DPH neuplatňuje. V takových případech by mohlo dokonce dojít k situaci, kdy by se zákazníkům vracely listopadové a prosincové zálohy, které budou od DPH osvobozeny, čímž by ale zákazníci o úsporu na DPH mohli zcela přijít.

„Také z těchto důvodů by zákazníci neměli požadovat žádné mimořádné vyúčtování. Stačí, aby řádně uhradili zálohy za listopad a prosinec 2021 a vyčkali na pravidelnou fakturaci. V té jim obchodníci s energií úsporu na DPH za listopad a prosinec automaticky uplatní,“ vysvětlila L. Kovačovská.

O případných změnách bude Český plynárenský svaz a jeho členové veřejnost informovat, a to v návaznosti na aktuální instrukce, které k této problematice uveřejní Finanční správa ČR.*

Red (Zdroj: ČPS)

Foto archiv/dTest

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down