« Všechny Akce

Sucho v krajině

22. 9. 2016 | 9:00 - 16:00

Často si ani neuvědomujeme, jak vzácná voda je a nad její hodnotou se zamyslíme, až ve chvíli, kdy jí máme málo. Avšak se jedná o jeden z nejcennějších přírodních zdrojů, na kterém závisí veškerý život. Voda je pro nás naprosto nepostradatelná a její nedostatek nám způsobuje vážné problémy. Rozsáhlým melioračním zásahem, vysoušením rybníků a mokřadů půda ztratila svoji regulační schopnost a nastaly problémy se zadržením vody v krajině. Proto spolu se změnou klimatu dnes čím dál více čelíme extrémům počasí v podobě povodní a sucha.

Velkou měrou přispělo a stále přispívá ke špatnému hospodaření s vodou v krajině také zemědělství. To pro zvětšení obdělávaných ploch způsobilo rozorání mezí, remízků a zornění mnoha oblastí, které byly důležité pro ochranu proti erozi a udržení vody v krajině. Se zemědělstvím je také spjato používání hnojiv, které ve velké míře zapříčiňují eutrofizaci vod.

Přitom dostatek čisté vody a správná péče o krajinu jdou spolu ruku v ruce. Z toho důvodu je třeba řešit otázku krajinného plánování, která nám zodpoví jak udržet vodu tam, kde ji potřebujeme mít – v půdě. Je tedy nasnadě začít s půdou zacházet tak, aby co nejdéle zadržovala vodu a nenechala ji odtékat pryč.

Kroky podniknuté k nápravě nedostatku vody řeší komise VODA – SUCHO, která minulý rok stanovila opatření, jež spočívají především ve zpracování odborných studií. Cílem tohoto dokumentu je zpracovat dlouhodobou koncepci k zabezpečení ČR před škodlivými následky sucha.

Konference je věnována závažným problémům nedostatku vody, krajinnému plánování, managementu vody v období sucha a opatřením, která jsou podniknuta k jeho nápravě.

Prezentace českých expertů zahrnují jak nové akademické poznatky, tak i nejnovější trendy ve společenském dění a v politice České republiky a EU. Udržitelné využívání vodních zdrojů, správná péče o půdu a krajinu, prevence a ochrana před suchem jsou témata k projednání na konferenci „Sucho v krajině“ a navazujícím diskusním panelu.

a:3:{s:7:"address";s:55:"Administrativní s školící centrum Cejl 530/73, Brno";s:3:"lat";s:10:"49.1992298";s:3:"lng";s:18:"16.623530699999947";}

B.I.D. services, s. r. o.
Milíčova 20
Praha 3
PSČ: 13000
tel.: 737461336

Adresa události:

Mapa:
Pořadatel:


Adresa:
Telefon:
E-mail:

Podrobnosti

Datum:
22. 9. 2016
Čas:
9:00 - 16:00

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down