25.07.2022 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zemědělská farma řeší drahou energii

Farma Milknatur z Líní u Plzně dodává výrobky nově do 135 prodejen obchodního řetězce Lidl, hlavně v Praze a okolí. Farma však nyní musí řešit dramatické zdražení elektřiny, takže hodlá ve svém areálu vybudovat solární elektrárnu. Uvedl to místopředseda představenstva farmy Pavel Šrámek.

V roce 2011 farma zahajovala prodej s pěti mlékomaty, nyní má 240 krav, které denně nadojí 5700 litrů mléka. Na konci roku se chce dostat na šest tisíc litrů. Milknatur vyrábí čtyři druhy balených produktů – mléko v litrové a půllitrové lahvi, vanilková mléka a bílý kefír, speciální produkt, který zraje přímo v kelímkách.

Milknatur letos zvýšil ceny o 15 až 18 procent. Hlavním důvodem je cena elektřiny, která firmě od ledna podražila 3,5krát. Cena nafty se meziročně zvedla o více než 50 procent a banky po protiinflačních krocích ČNB až zdvojnásobily úrokové sazby."To, co udělali s elektřinou, je pro firmy likvidační a nemá to vůbec žádnou logiku. Výrobní náklady na elektřinu jsou podobné, mohly se zvýšit o 20 až 30 procent, ale ne o 300," řekl.

Podle Šrámka může vláda snížit cenu elektřiny, protože má v ČEZ 70procentní podíl. "Pokud by ČEZ cenu snížil a zdražoval rozumně, tak by to museli udělat i ti ostatní na trhu," uvedl.

Pokud podle Šrámka vláda něco rychle neudělá, v Česku krávy na mléko nebudou, stejně jako prasata a drůbež. "Je to jenom o tom, co si daný stát řekne, že bude podporovat a co si nenechá zničit. Český stát řekl, že ho prasata nezajímají. Jsme zvědaví, jestli ho zajímá mléko a hovězí," dodal Pavel Šrámek.

Na podzim Šrámek předpokládá vlnu krachů a pádů. "Všichni ještě čekají, že je stát padnout nenechá, když mu léta platí daně a odvody," uvedl. Na podzim a na konci roku se bude hodně farem rozmýšlet, jestli budou pokračovat,

Kvůli nejistotě příštích let se Milknatur hned v lednu rozhodl, že jeden hektar, tedy dvě třetiny střech svých stájí, pokryje solárními panely. Farma na to neměla, a proto sehnala investora z Prahy, jemuž pronajala střechy na 30 let a on jí bude garantovat stálou cenu na pět let, která je poloviční než dnes. "Bude si tu vyrábět svoji jednu megawattu, nám prodá třetinu a zbytek si zobchoduje. To už jsme měli udělat dávno," uvedl Šrámek.

Fotovoltaické panely stačí stavebnímu úřadu ohlásit, ale na transformátor je potřeba stavební povolení. Proto bude první elektřina až v srpnu nebo v září. "Soláry nám určitě pomohou. Ale všichni to udělat nemohou, kdo má hektar střech?" dodal Pavel Šrámek.*

(Zdroj: Týdeník Zemědělec)

Foto archiv/E21

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down