06.01.2023 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Solární boom v Česku bude pokračovat

Zájem o solární elektrárny bude v Česku i nadále obrovský. Každý třetí obyvatel rodinného domu v Česku zvažuje v budoucnu pořízení fotovoltaiky. Ukazují to výsledky prosincového výzkumu agentury Ipsos pro Energetický Holding Malina. Sběr dat proběhl v termínu 8.-14. prosince 2022. Do výzkumu se zapojilo 514 respondentů a cílovou skupinou byli lidé žijící v rodinných domech v osobním vlastnictví, starší 30 let. 

Výsledky výzkumu potvrzují, že solární boom bude v Česku pokračovat i v dalších letech. Fotovoltaika je z obnovitelných zdrojů nejoblíbenější cestou, jak lidé šetří peníze za energie. Její pořízení plánuje v budoucnu každý třetí obyvatel, který žije v rodinném domě. Současně se ukazuje, že největší komplikací při pořizování solární elektrárny je pro lidi vstupní investice.

„Výzkum je zajímavý také tím, že vůbec poprvé ukazujeme zájem o obnovitelné zdroje energií přímo u lidí, kteří žijí v rodinném domě v osobním vlastnictví jejich nebo člena jejich rodiny. Máme tak unikátní přehled o pohledu lidí, kteří se reálně potýkají s největším navyšování cen za energie a mají zároveň možnost obnovitelné zdroje energií si pořídit,“ vysvětluje Michal Straka, specialista pro výzkumy v oblasti energetiky, Ipsos.

Obyvatelé domů reagují na zvyšování cen energií částečným omezením spotřeby (39 %), ale někteří se potýkají s tím, že už více šetřit nemohou (24 %). Řešením mohou být obnovitelné zdroje energií. Téměř polovina (46 %) respondentů žijících v domech uvedla, že jejich pořízení zvažuje.

Mezi nejčastěji využívaným nebo plánovaným řešením jsou fotovoltaické elektrárny, následované tepelnými čerpadly a využitím dešťové vody. 28 % obyvatel rodinných domů fotovoltaiku zvažuje a 6 % ji již dokonce má.

Skoro polovina obyvatel rodinných domů (46 %) vidí velkou vstupní investici jako hlavní překážku při pořizování řešení obnovitelných zdrojů energie. Další potíže představují komplikovaná administrativa a nutnost splnění podmínek pro získání dotace (shodně 25 %).

U lidí, kteří mají či zvažují pořízení fotovoltaické elektrárny, převažují při financování vlastní úspory (61 %), druhým nejčastějším zdrojem financí jsou úvěry u bank (30 %).

Jako nejčastější důvody pro pořízení fotovoltaiky uváděli ti, co ji mají nebo zvažují, šetření za energie (79 %) a energetickou soběstačnost (61 %).

Energetický Holding Malina se snaží zákazníkům vycházet vstříc a usnadňovat jim cestu, jak si elektrárnu pořídit. Proto již v prosinci spustilkoncept okamžité úspory za energie. Lidé, kteří si u firmy objednají fotovoltaiku, šetří hned. Malina jim okamžitě vyplácí uspořené peníze tak, jako by už jejich elektrárna fungovala. Stejně tak řeší za klienty veškerou administrativu, včetně vyřízení dotace,” říká Cyril Regner, předseda představenstva Energetického Holdingu Malina.

 (Zdroj: AMMI Communications)

Foto archiv/Alza

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down