30.11.2022 | 09:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Druhá šance pro každý šálek kávy

V České republice se denně vypije přes 19 milionů šálků kávy. Celosvětová spotřeba dosahuje dokonce 2,5 miliardy šálků denně. Káva je v dnešní době současně druhou nejobchodovanější komoditou na světě.

Taková spotřeba s sebou nese každý den přibližně 25 000 tun kávového odpadu, který končí třeba na skládce a produkuje vysoké emise uhlíku a metanu. EcoBean, úspěšný polský startup podporovaný společností EIT InnoEnergy, je technologická společnost s posláním pomáhat a snižovat plýtvání kávou a prodlužovat kávový hodnotový řetězec. Vznikl za podpory Varšavské technologické univerzity.

EcoBean poskytuje službu založenou na sběru kávového odpadu z kaváren, kanceláří či čerpacích stanic, která zahrnuje speciální koše a tašky, zprávy o společenské odpovědnosti (CSR) a další marketingové vstupy. Veškerá shromážděná kávová sedlina se znovu využívá a dodává na trh ve formě řady bioproduktů, jako jsou biologicky rozložitelné květináče, biologicky rozložitelné kávové kapsle, oleje, vůně, kávové pelety a speciální brikety.

Kávové brikety jsou uhlíkově neutrální biopalivo, které lze použít pro otevřený oheň, grilování, kamna i krby. Tyto brikety hoří déle, produkují víc energie než dřevo, jsou vyrobené nákladově efektivním způsobem a představují udržitelnou alternativu k běžným dřevěným briketám. „Každá briketa je vyrobená ze zbytků mleté kávy z 30 šálků a představuje tak naprosto čistou energii výrazně snižující emise CO2,“ vysvětluje Lenka Hanušová z DEX Innovation Centre, lokálního hubu InnoEnergy, který poskytuje řešení EcoBean řadě českých zákazníků.

Kávové brikety jsou při výrobě nákladově efektivní a poskytují udržitelnou alternativu ke konvenčním fosilním palivům. Společnost plánuje postavit první továrnu s nulovými emisemi v Evropě s kapacitou na recyklaci 20 000 tun použité kávové sedliny. Dát kávě druhý život snižuje uhlíkovou stopu a ušetří stromy používané k výrobě tradičních briket.*

Grafika archiv/EcoBean

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down