Hodonín a Velký Týnec se od začátku května zapojily do projektu „Třídím gastro“ společnosti Energy financial group (EFG). Připojí se tak k další zhruba desítce měst a obcí, které projekt již využívají. Jsou tak už nyní připraveni na blížící se legislativní povinnost, která od ledna příštího roku ukládá všem městům a obcím separovat gastroodpad od komunálního odpadu. Cílem tohoto legislativního nařízení je snížit množství biologického odpadu na skládkách a omezit tak vznik skleníkových plynů. Společnost EFG, která službu poskytuje, následně odpad zpracuje v bioplynové stanici EFG Rapotín BPS na zdroj elektřiny, tepla a biometanu.
Obyvatelé Hodonína a Velkého Týnce již mohou třídit i svůj odpad z kuchyně. Ten je možné vhazovat do speciálně upravených hnědých popelnic o objemu 120 l. Popelnice jsou určeny pro tepelně upravené i neupravené zbytky potravin rostlinného či živočišného původu, prošlé potraviny, maso, mléčné výrobky, pečivo, cukrovinky, čaje či kávovou sedlinu. Tyto zbytky a potraviny lze vkládat i s původním obalem, který bude následně odstraněn na třídicí lince. Pravidelný svoz je zajišťován vozidly na ekologický pohon CNG.
Takto vytříděný gastroodpad, který v současné době tvoří zhruba čtvrtinu obsahu černých popelnic, se namísto skládkování díky projektu „Třídím gastro“ energeticky zpracuje a následně využije pro výrobu elektřiny, tepla a biometanu v bioplynové stanici EFG Rapotín BPS. Ze sta tun svezeného odpadu je například možné tímto způsobem vytvořit ekologický pohon BioCNG k ujetí zhruba 100 000 km pro osobní automobil.
„Množství komunálního odpadu nám každoročně v obci narůstalo. Při jeho analýze jsme zjistili, že 40 % z něj je organického původu a bylo by možné jej vytřídit a využít. Přineslo by to nemalý efekt finanční, protože skládkovné se bude každým rokem zvyšovat, ale i ekologický. Každý odpad, který se podaří smysluplně zpracovat, se stává surovinou a šetří přírodní zdroje. Díky službě „Třídím gastro“ tak nekončí kuchyňské zbytky z domácností na skládkách, ale jsou plně využity pro výrobu zeleného plynu, elektřiny a tepla. V takové spolupráci vidím skutečný smysl pro naše občany i pro celé životní prostředí,“ sdělil Stanislav Denk, místostarosta Velkého Týnce.
Službu „Třídím gastro“ společnosti EFG mohou využívat a využívají také restaurace, stravovací zařízení, školy a veškeré typy gastro provozů. Ty mají povinnost třídit gastroodpad už několik let. Měst a obcí se tato povinnost dotkne od začátku příštího roku. Speciální sběrné nádoby na gastroodpad už mohou využívat např. obyvatelé Šumperka, Olomouce, Velkých Losin, Rapotína, Nového Jičína a Opavy. Služba je dodávána tzv. na klíč s komplexním zajištěním po legislativní i technické stránce. Z měst a obcí sváží EFG do své bioplynky již okolo 40 tun odpadu měsíčně z celkem 350 nádob. Tuto bilanci přitom neustále navyšuje.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!