08.10.2023 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Správně využít peníze z emisních povolenek

Nevládní organizace zaslaly otevřený dopis předsedovi vlády Petru Fialovi. Organizace Hnutí DUHA, Centrum pro dopravu a energetiku a sítě organizací Česká rada dětí a mládeže, FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci, Klimatická koalice, Platforma pro sociální bydlení, Transparency International a Zelený kruh ve společném otevřeném dopise premiéru Petru Fialovi (ODS) žádají cílené, transparentní a správné využití výnosů z aukcí emisních povolenek.

Výnosy z aukcí povolenek v odhadované výši až 300 miliard korun do roku 2030 jsou evropskou směrnicí určeny k financování snižování emisí a na boj se změnou klimatu. Jsou tak příležitostí pro strategické investice do modernizace energetiky, zvyšování odolnosti proti zvyšování cen energií či adaptace krajiny na změnu klimatu. V souvislosti s přípravou státního rozpočtu na příští rok však vládní kabinet místo toho hledá stávající výdaje státního rozpočtu, které by mohly být označeny za klimatické a pokryty z tohoto zdroje.

Vláda navíc k procesu nepřistupuje transparentně a nevede o tomto plánu s veřejností, obcemi ani podnikatelským sektorem dialog. Nynějším nastavením na příští rok přitom může ukotvit praxi rozpuštění těchto mimořádných příjmů v rozpočtu i v dalších letech. Nevládní organizace proto vyzývají premiéra k otevřené debatě a využití peněz na jasné strategické priority místo vylepšování bilance rozpočtu.

Co organizace požadují

„Česko má k dispozici stovky miliard na pomoc domácnostem při snižování spotřeby energií i paliv stejně jako na zvýšení odolnosti naší krajiny i sociálních a zdravotních služeb proti přicházející klimatické krizi. Místo jejich jasného zacílení na priority ale vláda zvolila cestu zalepení rozpočtu. To opravdu nejsou strategické investice s vizí, o kterých mluvil v září premiér Petr Fiala,” uvedl Ondřej Pašek, expert na energetiku a ekonomiku Hnutí DUHA.

„Klimatická změna představuje celospolečenskou výzvu. I proto by měla vláda otevřeně zapojovat občany do debaty, jak ji zvládnout a řešit. Účast veřejnosti může nejen zmenšit riziko zneužití finančních prostředků, ale především zvýšit pravděpodobnost, že budou investovány účelně,“ vysvětluje Ondřej Kopečný, ředitel české kanceláře Transparency International.

“Jsme přesvědčeni, že investice do posilování odolnosti mladé generace jsou správné. Mladí lidé ponesou dopady klimatické změny v budoucnu, potřebujeme je proto připravit, aby jí dokázali zvládnout. K tomu patří nejen zlepšení výuky a výchovy, ale také investice do infrastruktury pro nevládní organizace, které jsou právě v této oblasti velmi aktivní.” doplňuje Aleš Sedláček z České rady dětí a mládeže.

Barbora Bírová, ředitelka Platformy pro sociální bydlení, uvedla: “Téma sociální transformace propojuje nutnost změny přístupu ke krajině, zdrojům i lidem. Veřejné bytové a sociální politiky jsou pak klíčové pro systémová řešení předcházení i snižování bytové nouze. Peníze z emisních povolenek potřebujeme investovat do bydlení s nízkou spotřebou energie a politická rozhodnutí zacílit na potřebné domácnosti. Připomínám, že v Česku žije až 1 300 000 lidí, kteří se nyní potýkají s nějakými problémy s bydlením. To potřebujeme změnit.”

Barbora Urbanová, ředitelka Centra pro dopravu a energetiku, řekla: “Česko má během tohoto desetiletí jedinečnou příležitost udělat velký pokrok v zelené transformaci. Objem peněz, který je nyní na transformaci k dispozici, je bezprecedentní a již se nebude opakovat. Pokud namísto strategických a efektivních investic rozpustíme peníze ve státním rozpočtu, budeme na tom tratit všichni - občané, ekonomika i klima.”

Ašr (Zdroj: Nevládní organizace)

Příjmy z emisních povolenek musí být využity na opatření proti změně klimatu. Infografika archiv/Náš chov

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down