Rekordní emise z uhelných elektráren

Uhelné elektrárny Počerady, Tušimice a Prunéřov vypustily v roce 2023 dohromady 10 690 770 tun skleníkového oxidu uhličitého. Vyplývá to ze statistiky emisních povolenek za rok 2023, kterou právě zveřejnila Evropská komise. Je to tedy téměř stejně, jako vypustila všechna osobní auta, která jezdí na českých silnicích (11 075 860 tun). Nejvíce vypouští uhelná elektrárna Počerady ze skupiny Sev.En, přitom nedodává žádné teplo a bez její výroby elektřiny se obejdeme, pouze se sníží vývoz.

Evropská komise zveřejnila ověřenou statistiku využitých emisních povolenek za rok 2023, která zároveň přesně říká, kolik velké zdroje emisí loni vypustily skleníkových plynů, hlavní příčiny změny klimatu. Pět největších znečišťovatelů jsou hnědouhelné uhelné elektrárny a z deseti největších znečišťovatelů je osm uhelných elektráren.

název

typ

emise CO2 (tun)

vlastník

Elektrárna Počerady

uhelná elektrárna

4 094 255

Sev.en Česká energie a.s.

Elektrárna Tušimice 2

uhelná elektrárna

3 570 884

ČEZ, a. s.

Elektrárna Prunéřov 2

uhelná elektrárna

3 025 634

ČEZ, a. s.

Elektrárna Chvaletice

uhelná elektrárna

2 893 905

Sev.en Česká energie a.s.

Elektrárna Ledvice

uhelná elektrárna

2 823 304

ČEZ, a. s.

Třinecké železárny 

železárny (využívání uhlí)

2 536 457

Třinecké železárny, a.s.   

Unipetrol

petrochemie + spalování uhlí

2 292 832

ORLEN Unipetrol a.s.

Teplárna Kladno

uhelná teplárna

1 772 349

Sev.en Česká energie a.s.

Elektrárna a teplárnaTřinec       

uhelná elektrárna a teplárna

1 418 581

Energetika Třinec, a.s.

Elektrárna Mělník 1

uhelná teplárna

1 382 611

ČEZ, a. s.

Emisní výjimky jsou nepřijatelné

Uhelné elektrárny však nejsou problém jen kvůli změně klimatu, ale také kvůli vypouštění toxických látek do ovzduší. Právě elektrárna Počerady aktuálně žádá o prodloužení současné emisní výjimky pro rtuť, která má končit u dvou kotlů 30. 6. 2024, pro jeden kotel 31. 12. 2024 a pro poslední dva 30. 6. 2025. Provozovatel ji chce u všech kotlů prodloužit až do konce dubna 2027. A to přestože slíbil emise snížit a za tímto účelem i první výjimku dostal. Ekologické organizace Greenpeace a Hnutí DUHA a expertní skupina Frank Bold považují udělení takové nové výjimky za nepřijatelné a v rozporu se zákonem.

- Jíří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, k tomu říká: “Jen elektrárny Počerady, Tušimice a Prunéřov vypustily loni téměř stejně množství emisí skleníkových plynů jako dohromady všechna osobní auta jezdící po českých silnicích. Pokud chceme adekvátně přispět ke globálnímu úsilí o zastavení změny klimatu na relativně bezpečné úrovni, tak to bez velmi rychlého odstavování uhelných elektráren a velmi rychlého rozvoje obnovitelných zdrojů, akumulace či úspor energie prostě nepůjde. Například elektrárna Počerady může bez problémů zavřít hned, pouze by se snížil vývoz elektřiny.”

- Jaroslav Bican, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR říká: “Aktuálně zveřejněná statistika emisních povolenek za rok 2023 potvrdila, že uhelné elektrárny zůstávají největším producentem emisí skleníkových plynů. Dává proto smysl se soustředit na jejich uzavření, které by u těch nejvíce znečišťujících, jako jsou například Počerady a Chvaletice, mělo nastat výrazně dříve než ve vládou plánovaném roce 2033. Tyto zdroje si nezaslouží veřejnou finanční podporu, aby navzdory svému neekonomickému provozu mohly být v provozu déle. Navíc se bez elektřiny z nich obejdeme.”

- Eliška Beranová, právnička Frank Bold, říká: „Elektrárna Počerady zůstává v kontextu ČR i nadále nejškodlivějším zdrojem, který nezvratně poškozuje lidské zdraví a životní prostředí. Místo aby nás úřady před negativními vlivy z této elektrárny chránily, udělily jí v minulosti jednu z nejrozsáhlejších rtuťových výjimek. Nyní má však Krajský úřad Ústeckého kraje a Ministerstvo životního prostředí příležitost tento negativní trend zvrátit a rtuťovou výjimku provozovateli elektrárny do konce dubna 2027 neprodloužit. Na prodloužení výjimky totiž neexistuje právní nárok a už vůbec ji pak nelze prodloužit, pokud by závažně poškodila životní prostředí.”*

JiT (Zdroj: Hnutí DUHA a Greenpeace)

Největším firemním zdrojem oxidu uhličitého v Česku je uhelná elektrárna Počerady. Foto archiv/Wikipedie

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down