01.05.2022 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pojišťovny mění přístup ke klimatu

Pojišťovna Allianz, jedna z největších světových pojišťoven, přijala novou plynovou a ropnou politiku. Mimo jiné se zavazuje nepojišťovat projekty těžby ropy a plynu, stavbu ropovodů či elektráren spalujících ropu nebo veškeré projekty spojené s těžbou v Arktidě. To vše od ledna 2023.

Allianz je světově desátá velká pojišťovna, která přijala omezení týkající se ropy a zemního plynu. Před ní tak udělaly například Swiss Re, Generali nebo Hannover Re. Její rozhodnutí oceňují i zahraniční experti. Například Lindsay Keenan z Insure Our Future k tomu řekl:  “Jako jedna z největších světových pojišťoven a hlavní pojistitel ropy a zemního plynu vyslala Allianz jasný signál ropnému a plynárenskému sektoru a vládám, že nový rozvoj ropy a zemního plynu není slučitelný s klimatickým cílem 1,5 °C. Allianz také právě zvýšila laťku pro všechny ostatní pojišťovny, které nyní musí následovat.“

"Vítáme rozhodnutí Allianz přijmout novou ropnou a plynovou politiku. Nastavili tím nová pravidla fungování pojišťovnictví. Už nyní je jasné, že pojišťovny přestávají zavírat oči před otázkou ropy a plynu. Následovat by měla například Vienna Insurance Group (u nás Kooperativa a ČPP). I přesto má ale politika Allianz výrazné nedostatky, a to zejména v otázce plynu. Například vůbec neřeší pojišťování stavby nové plynové infrastruktury, jako jsou například plynové elektrárny, LNG terminály nebo plynovody. Na úplného klimatického lídra mezi pojišťovnami tak stále čekáme." říká Radek Kubala, expert na financování fosilní infrastruktury z nové platformy Re-set. 

Report je pro Re-set úvodem k letošní práci zaměřené, kromě jiného, na pojišťovny, kterou bude propagovat od 6. do 10. 6., kdy společně s koalicí Zastavme špinavé prachy pořádá Akční dny proti špinavému pojištění. Re-set vydal report s názvem Pojišťovny a energetika na rozcestí: krmení fosilního monstra, nebo čistá energie svobody? V něm hodnotí klimatické politiky šesti největších tuzemských pojišťoven. “Většina z nich sice již vylučuje uhlí, nemají však žádnou nebo jen velmi slabou plynovou a ropnou politiku. Pojišťovny musí pro naší společnou budoucnost udělat víc,” uvádí Radek Kubala.

V rámci koalice Zastavme špinavé prachy se Re-set problematice pojišťování klimatické krize věnuje dlouhodobě. Kromě aktuálního reportu má také rozsáhlou zprávu o fosilním plynu: https://re-set.cz/wp-content/uploads/2021/10/plyn-cesta-do-peklagg-2.pdf.

(Zdroj: RE-set)

Foto archiv/Allianz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down