12.06.2022 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ministerstvo podporuje ochranu klimatu

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlásilo národní výzvu na spolufinancování projektů předkládaných v rámci programu LIFE v oblasti Životní prostředí a oblasti Opatření v oblasti klimatu. Součástí je také podpora přípravy a zpracování projektové dokumentace a podpora spolufinancování partnera projektu. Navíc se zvyšuje podpora pro spolufinancování projektů v rámci národní výzvy. Informovalo o tom tiskové oddělení MŽP.

Program LIFE představuje vhodný zdroj financování nápadů českých podnikatelů i představitelů malých, středních i velkých firem. Zajímavý je ovšem nejen pro podnikatele, kteří pro realizaci svých nápadů potřebují finanční prostředky, ale také pro neziskové organizace, kraje, města, vysoké školy i vědecko-výzkumné instituce, jejichž snahou je aplikovat výsledky své práce ve výrobě.

Pro letošní rok MŽP počítá s podporou 90 milionů korun. Z toho 77 milionů korun na spolufinancování projektů, tři miliony korun na přípravu projektové dokumentace a deset milionů korun na spolufinancování partnera projektu. „Ministerstvo životního prostředí nabízí žadatelům maximální podporu, proto národní výzvu vyhlašujeme každý rok a snažíme se ji pokaždé nějak vylepšit. Ministerstvo je zároveň národním kontaktním místem pro program LIFE v České republice. Díky tomu můžeme poskytnout nejen finanční podporu, ale také možnost konzultací a účast na seminářích, které pořádají kolegové z odboru finančních a dobrovolných nástrojů,“ řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Ministerstvo letos zvýšilo podporu pro spolufinancování projektů v rámci národní výzvy na jeden projekt, případně na jednoho partnera. Hlavního žadatele lze nově podpořit až do výše 15 milionů korun a partnera projektu až do výše 1,5 milionu korun. Maximální míra podpory z konečných způsobilých výdajů zůstává na maximálně 20 %, jak v případě hlavního žadatele, tak i partnera projektu. Poskytnutí finančních prostředků je podmíněno úspěchem projektů v evropské výzvě vyhlašované Evropskou komisí a předložením projektových návrhů splňujících požadavky národní výzvy programu LIFE.

V rámci národní výzvy mohou žadatelé získat podporu i na přípravu projektové dokumentace. „Každý rok se snažíme českým žadatelům nabídnout něco navíc. Letos jsme mimo jiné upravili výši podpory na přípravu projektů. Vyšli jsme žadatelům vstříc a při splnění všech podmínek částku navýšili o 40 000 korun. Tedy z loňských 240 tisíc na letošních maximálně 280 tisíc korun na jeden projekt,“ vysvětluje ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP Tomáš Kažmierski.*

(Zdroj: MŽP)

Foto archiv/JiT

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down