10.07.2022 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Investice do výroby „zelené“ oceli

Huť LIBERTY Ostrava uzavřela se společností Danieli smlouvu na výstavbu dvou hybridních elektrických obloukových pecí ve své ocelárně. Investice v celkové výši 8,6 miliardy korun umožní huti snížit do roku 2027 emise oxidu uhličitého o více než 80 procent. Majitel skupiny LIBERTY současně stvrdil partnerství se společností ČEZ ESCO při přechodu hutě na obnovitelné zdroje, které jsou potřebné pro výrobu „zelené“ oceli.

Nové elektrické obloukové pece, první svého druhu v Evropě, budou mít roční výrobní kapacitu 3,5 milionu tun oceli. Huti pomohou snížit do roku 2027 celkové emise CO2 o více než 80 procent. Pece s objemem tavby 200 tun budou vybaveny inovativní a patentovanou technologií Danieli, elektronickým systémem Q-ONE pro řízení elektrického napájení pece, které snižuje nepříznivý dopad na stabilitu elektrické sítě pro efektivnější a stabilnější dodávku energie do pecí.

To umožní větší flexibilitu vsázky, kdy se bude v první fázi využívat větší množství surového železa a přímo redukovaného železa (DRI / HBI) až k 100% využití šrotu ve druhé fázi projektu. Podnik tím sníží svou závislost na dovážených surovinách, především uhlí a železné rudě, a dosáhne větší míry flexibility.

Nové pece by měly být uvedeny do provozu v roce 2025. Po dokončení linky zvláště vysokého napětí 400 kV do huti, která by měla být hotova v roce 2027, budou schopny ve vsázce využívat 100 % kovového šrotu.

„Smlouva je důležitým milníkem ostravské huti a obrovským krokem směrem k transformaci ostravské huti ve výrobce zelené oceli a dosažení uhlíkové neutrality v Ostravě i v celé Evropě,“ uvedl výkonný předseda LIBERTY Steel Group Sanjeev Gupta.

Sanjeev Gupta souřasně stvrdil memorandum o spolupráci LIBERTY Ostrava se společností ČEZ ESCO, která je součástí Skupiny ČEZ. Výsledkem spolupráce obou firem bude hledání a vývoj technologií v oblasti obnovitelných zdrojů energie a vodíku, které jsou pro transformaci ostravské huti směrem k výrobě „zelené“ oceli nezbytné.

„Ocelářství v Evropě stojí na důležité křižovatce. Vážíme si rozhodnutí LIBERTY Ostrava přejít na nízkoemisní technologie výroby oceli založené na elektrických obloukových pecích. Těšíme se na spolupráci s týmem LIBERTY Ostrava, se kterým budeme hledat a vyvíjet nízkouhlíkové a bezuhlíkové technologie, zejména v oblasti obnovitelných zdrojů energie a vodíku. Chceme společně zajistit budoucnost oceláren a přispět k podstatnému zlepšení životního prostředí na Ostravsku,“ uvedl Kamil Čermák, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ ESCO.*

(Zdroj: ČEZ)

Foto archiv/Magazín Naše město

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down